newsletter rss
HotNews.ro

webPR O Prietenie Regala: Grigore Antipa si Regii Romaniei 1892-1944


PDF Print
A | a
E-mail
de | Marţi, 21 noiembrie 2017, 12:36 Evenimente

O Prietenie Regala | Foto: Muzeul Antipa
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" impreuna cu partenerii sai - Muzeul National Cotroceni, Muzeul National Peles si Muzeul Municipiului Bucuresti  - va invita miercuri, 22 noiembrie 2017, ora 18.00, la vernisajul expozitiei temporare intitulata "O Prietenie Regala: Grigore Antipa si Regii Romaniei 1892-1944". Acest eveniment, organizat sub auspiciile Familiei Regale a Romaniei, se inscrie in seria numeroaselor evenimente organizate de Muzeu in acest an, pentru a marca 150 de ani de la nasterea lui Grigore Antipa.

Expozitia spune povestea unei prietenii care invaluie patru generatii ale Familiei Regale, prietenie dezvaluita de nepretuite obiecte, documente si fotografii inedite din colectiile muzeelor partenere. Primele pagini ale acestei povesti despre "O Prietenie Regala" au fost scrise la Peles in octombrie 1892, cand Grigore Antipa, tanar eminent, scolit la o prestigioasa universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor. Cucerit de tanarul zoolog cu minte de economist, suveranul il retine la dejun si, mai mult, ii devine acestuia de-a lungul anilor "un adevarat parinte care l-a sprijinit si povatuit pana la sfarsitul vietii sale".

Vizitand expozitia il vom descoperi pe Grigore Antipa - prietenul devotat, cel care alaturi de Familia Regala calatorea an de an in Delta Dunarii si despre care Regina Maria isi aminteste cu placere in celebrele sale Memorii: "Cel mai scump tovaras al nostru in aceste excursii pe Dunare era doctorul Antipa, un om neobisnuit de mic la stat, rotund, jovial si plin de intelepciune. Isi facuse studiile in Germania si vorbea nemteste cu acceasi usurinta ca si limba lui. Nu era nimic in lume ca sa nu stie el despre apa, pesti si pasari. Antipa era prieten cu toata lumea si o plimbare pe Dunare fara el pierdea jumatate din farmecul ei."

Pasind in aceasta emotionanta expozitie temporara vom descoperi cateva dintre comorile Muzeului al carui "suflet" a fost Grigore Antipa, cel pe care Regele Carol I il considera de neinlocuit la conducerea Pescariilor Statului, prietenul de o viata al Regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al Regelui Carol al II-lea. Cartea de onoare a Muzeului pastreaza semnaturile membrilor Familiei Regale a Romaniei, care an de an reveneau cu drag sa revada Muzeul de Istorie Naturala, muzeul copilariei lor.

In 1933, la aniversarea institutiei pe care o conducea, Grigore Antipa spunea ca muzeul "trebuie sa devina un adevarat focar de stiinta si cultura al neamului romanesc." Cu aceeasi ocazie, Regele Carol al-II-lea afirma ca "muzeul acesta este una din institutiile de cultura ale Romaniei cu care ne putem fali si care a dus bunul renume al tarii noastre peste granite" si, in semn de profunda recunostinta pentru fauritorul muzeului modern, hotaraste ca institutia sa poarte numele "Dr. Grigore Antipa".

Expozitia poate fi vizitata in perioada 22 noiembrie 2017 - 4 martie 2018 in holul central de la etajul Muzeului, fiind integrata in expozitia de baza.

Muzeul este deschis de marti pana vineri intre orele 10.00 - 18.00, ultimul vizitator intra la ora 17.00 iar sambata si duminica intre orele 10.00 - 19.00 (ultimul vizitator intrand la ora 18.00).


Detalii pe: www.antipa.ro si pe pagina de Facebook a Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa": https://www.facebook.com/muzeulantipa.
  264 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by