newsletter rss
HotNews.ro

webPR: Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, intre 15-17 septembrie 2017, la MTR


PDF Print
A | a
E-mail
de | Joi, 14 septembrie 2017, 17:54 Evenimente

Afis Targul iconarilor 2017 | Foto: Muzeul Taranului Roman
Muzeul National al Taranului Roman continua traditia celebrarii uneia dintre cele mai importante sarbatori ale Ortodoxiei: Inaltarea Sfintei Cruci, printr-o noua serie de intalniri cu artisti si mesteri iconari, care are loc, in fiecare an, in preajma zilei de 14 septembrie, in cadrul Targului iconarilor si al mesterilor cruceri. Anul acesta va dam intalnire in perioada 15 - 17 septembrie, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.

Muzeul Taranului pastreaza structura targurilor de iconari si mesteri cruceri sub forma unui act cultural care pune in discutie termenii canon/traditional/autentic, prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca, dar si prin inovatii care folosesc imaginea traditionala ca re/sursa, teritoriu de explorare pentru creatiile contemporane ale artistilor si ale mesterilor iconari.

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri isi propune sa redescopere si sa recupereze frumusetea icoanei, urmarind calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitand expresiile kitsch si serializarile industriale pentru scopuri comerciale.

Continuam si anul acesta noua formula de prezentare a targului, invitandu-i pe mesterii si artistii iconari sa expuna obiectele create pentru targ in cadrul unor micro-instalatii, dand astfel posibilitatea de a viziona intr-un context diferit creatiile personale si de a initia un altfel de dialog cu publicul vizitator si fidel actiunilor noastre de la inceputuri. Prezenta unor iconari demult consacrati in cadrul targurilor MTR si prezenti in colectii particulare si muzeale ca: Nicolae Muntean, Mihaela Bercea, Angela Ludosanu, Teodora Rosca, Bogdan Herascu, Camelia Dragan, Radu Dinca, Letitia Rotaru, Mirela Leahu, Silviu Batariuc, Daniel Stancu, cat si a unor iconari nou descoperiti, asigura ca si anii trecuti, calitatea si valoarea viziunii lor asupra mestesugului. Structura targului ramane, ca intotdeauna, mai aproape de atmosfera unei sarbatori, celebrand prin praznicare, sfinti protectori, heruvimi si Crucea in variante ne-imputinate, toate zugravite si inchipuite pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre. Adaugam acestora panzaturi, stergare, scoarte, aduse in tirg de colaboratorii nostri mai vechi si mai noi.

Insotim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulceturi, miere si prajituri de casa.

Ateliere / intalniri

Intrate deja in obisnuitul targului, atelierele de pictura pe sticla si lemn, cat si cel de insemnat si incrustat cruci, vor fi prezente in acest an cu tehnici si teme prin care copiii, dar si adultii sunt invitati sa descopere cum desenau iconarii vechi izvoadele si zugraveau sfintii si ingerii, pictand pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra, in cadrul unor intalniri cu cativa dintre iconarii si crucerii al caror mestesug prezinta atat o raportare adecvata la canon, cat si o sursa de inspiratie pentru noi creatii.

Programul atelierelor:

Vineri, 15 septembrie

orele 11-13 / atelier de pictura icoane pe sticla cu Bogdan Herascu - varsta minima 8 ani (inscrierile se fac numai la telefon 0726 237 376)
orele 15-17 / atelier de sculptura in lemn cu mesterul Vasile Moldoveanu - varsta minima 10 ani
 
Sambata, 16 septembrie
orele 11-13 / atelier de pictura icoane pe sticla cu mesterul Nicu Muntean - varsta minima 7 ani
orele 13-15 / atelier de pictura icoane pe lemn cu mesterul iconar Angela Ludosanu - varsta minima 8 ani
 
Duminica, 17 septembrie

orele 11-13 / atelier de pictura icoane pe sticla cu artistul Radu Dinca - varsta minima 7 ani

Atelierul costa 5 lei/ persoana si va avea loc langa bisericuta din lemn. Pentru inscrieri si alte informatii va rugam sa ne scrieti la adresa educatiemuzealamtr@gmail.com. Pentru fiecare atelier sunt 10 locuri disponibile.

Targ (o)randuit de Muzeul National al Taranului Roman.

De vineri, 15 septembrie, pana duminica, 17 septembrie 2017,
de orele 10 de dimineata pana la 6 seara.

Parteneri media ai MNTR: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI Romania, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin.

 Citeste mai multe despre     |   | 
  594 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by