newsletter rss
HotNews.ro

webPR: Concert Bartók-Enescu - Schite de Compozitie, pe 9 septembrie la MTR


PDF Print
A | a
E-mail
de | Vineri, 1 septembrie 2017, 17:43 Evenimente

Afis Bartok - Enescu | Foto: MTR
Muzeul National al Taranului Roman va invita sambata, 9 septembrie 2017, ora 15, la Studioul Horia Bernea, la Concert Bartok-Enescu - Schite de Compozitie. Concertul este sustinut de Ansamblul Muzsikas din Ungaria. Intrarea este libera.

Prezinta: Florin Iordan, etnomuzicolog.

Ansamblul Muzsikas:
Mihaly Sipos - vioara, titera
Laszlo Porteleki - vioara, cobza, vocal
Peter Eri - viola, mandolina, flaut, recorder
Daniel Hamar - contrabas, gardon, tobe, tambal
Hanga Kacso - voce

Program

Dansuri populare romanesti prelucrate de Bela Bartok
in suita Dansuri populare romanesti, Sz. 68
Muzica traditionala maghiara

***

Consultant artistic: dr. Liviu von Braha, muzicolog

***

Concept:
Georges Enesco Gesellschaft e.V. Berlin
Preseditne Onorific Fondator Sir Yehudi Menuhin

Parteneri:
Clubul Tanarului Orfeu, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti.

Sponsori:
Secretariatul de Stat pentru Diplomatia Culturala si Stiintifica (Hungary)
Szerencsejatek Service Nonprofit Kft. (Hungary)

Parteneri media ai MNTR:
Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI Romania, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin.

Despre Ansamblul Muzsikas

Castigatori ai premiului WOMEX dedicat cinstirii reprezentantilor de seama ai World Music, formatia Muzsikas este, dupa 40 de ani de activitate, cel mai cunoscut grup instrumental maghiar de muzica populara, renumit si apreciat atat in tara, cat si in strainatate. Au fost pionierii miscarii de acceptare internationala a muzicii populare maghiare, care astazi si datorita lor este pe picior de egalitate cu celelalte genuri muzicale. Gratie talentului deosebit, stapanirii desavarsite a instrumentelor si versatilitatii muzicale, Muzsikas stapanesc toate zonele muzicale si colaboreaza cu muzicieni si formatii de renume din toate genurile, de la folk si world music la clasic, klezmer si jazz, ba chiar si la rock alternativ.

Muzsikas au calatorit pe tot globul, fiind cunoscuti in Europa, America de Nord, Japonia si Australia, dar si in Noua Zeelanda, Hong Kong, Singapore, Taiwan sau Malaezia. Au oferit concerte exceptionale la festivalurile cele mai importante si in salile cele mai prestigioase din lume, precum Royal Festival Hall, Royal Albert Hall, Barbican Hall si Queen Elisabeth Hall din Londra, Theatre de la Ville si Cite de la Musique din Paris, Academia Santa Cecilia din Roma, Concertgebouw din Amsterdam si Carnegie Hall din New York.

Muzsikas este primul ansamblu folcloric maghiar care combina in concerte muzica traditionala cu lucrari clasice de Bartok, Kodaly, Kurtag sau Ligeti, cu participarea unor muzicieni renumiti. Au reusit sa imbine muzica clasica maghiara a secolului XX cu muzica traditionala, salvand, in beneficiul generatiilor viitoare, mostenirea lui Bela Bartok, cel mai mare compozitor maghiar si reputat culegator de folclor. Partenerii de cursa lunga ai ansamblului Muzsikas au fost Sandor Csoori Jr., violonist, violist, interpret la cimpoi si solist vocal si cantareata de muzica traditionala, Marta Sebestyen. In prezent, in concertele Muzsikas canta o vocalista pe cat de tanara, pe atat de fenomenala, Hanga Kacso si danseaza un cuplu de dans traditional, Zoltan Farkas and Ildiko Toth. Alti solisti prezenti in concertele Muzsikas sunt Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jeno Jando, Mihaly Dresch, cvartetele de coarde Takacs Quartet, Keller Quartet, Bartok Quartet; coruri si orchestre simfonice precum Pro Musica, Tomkins Vocal Ensemble, BBC Scottish Symphony Orchestra, London Sinfonietta si Danubia Symphony Orchestra. Li se alatura adesea pe scena alti interpreti de muzica traditionala. Muzica ansamblului Muzsikas apare in coloana sonora a filmului Music Box de Costa Gavras, regizor cu un Oscar in palmares. Filmul a primit Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin in 1989.

Ansamblul Muzsikas a primit numeroase premii, intre care foarte respectatul Premiu de Stat al Ungariei pentru artisti, premiul Kossuth, premiul Prima Primissima si premiul WOMEX in 2008. In 2011 au aparut la Royal Festival Hall in seria Infernal Dance alaturi de orchestra London Philharmonia intr-un concert dedicat lui Bela Bartok, iar in 2012 Muzsikas au fost ovationati la Carnegie Hall cu programul The Routes and Roots of Bartok, alaturi de marele pianist Andras Schiff.

Muzsikas este denumirea acordata interpretilor de muzica traditionala din satele maghiare. Concertele ansamblului Muzsikas ofera publicului o experienta muzicala incitanta, care il transporta in timp in atmosfera speciala a satelor maghiare unde traditia a supravietuit secole de-a randul. Membrii grupului canta si improvizeaza in stilul vechilor formatii folclorice maghiare, la care vioara solista si cantaretul erau acompaniati de o viola cu trei coarde si de un contrabas. Muzica ansamblului Muzsikas prezinta aranjamente muzicale traditionale ale unor melodii folclorice autentice maghiare, cantate in stilul celor mai valorosi muzicanti de la sat. Aceasta nu are nimic in comun cu stilul muzicii maghiare tiganesti, ci reprezinta folclorul maghiar autentic, ale carui cele mai indragite melodii au fost considerate de Bela Bartok egale cu cele mai frumoase lucrari ale muzicii universale.

Ansamblul Muzsikas este alcatuit din:

Mihaly Sipos - vioara, titera
Laszlo Porteleki - vioara, cobza, vocal
Peter Eri - viola, mandolina, flaut, recorder
Daniel Hamar - contrabas, gardon, tobe, tambal

In concertele de la Brasov si Bucuresti se va alatura ansamblului Muzsikas cantareata Hanga Kacso.

(Preluare dupa www.muzsikas.hu)

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  915 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by