newsletter rss
HotNews.ro

webPR: Cinema Muzeul Taranului gazduieste proiectii de filme documentare despre migratia romanilor


PDF Print
A | a
E-mail
de MTR | Luni, 28 august 2017, 14:06 Evenimente

Expozitia Minunata lume noua | Foto: Ben Jander
Odata cu deschiderea noului sezon cultural, incepe si programul de evenimente conexe din cadrul expozitiei itinerante Minunata lume noua - Case ale migrantilor romani. Aceasta expozitie isi propune sa puncteze diverse aspecte ale migratiei si boom-ului din constructii, ilustrand consecintele acestora asupra satelor si peisajului cultural din Tara Oasului, Maramures si Bucovina. Expozitia, care a fost vernisata pe 4 august la Muzeul National al Taranului Roman, reuneste un numar de peste 250 de fotografii, realizate de fotograful Petrut Calinescu, artistul Matei Bejenaru, precum si de cercetatori care au documentat aceasta tema in Romania si in tarile de destinatie.
 
Expozitia este insotita de un program special de evenimente conexe, format din patru proiectii de filme documentare care analizeaza tema migratiei internationale a romanilor din perspective diferite. Proiectiile vor avea loc la Cinema Muzeul Taranului, documentarele fiind difuzate in original, cu subtitrari in limba engleza.

Vineri, 1 septembrie, 18:30
Aici ... adica acolo

Romania, 2012, R: Laura Capatana Juller, 76'

Ani si Sanda sunt doua fete din Maramures, care au crescut cu bunicii. Parintii lor sunt la munca in Spania, ca atatia alti romani. Cand au plecat, proiectul lor comun parea promitator: cu banii castigati in Spania vor construi o casa in care toata familia va fi fericita. Dupa mai bine de zece ani, socoteala de acasa nu pare sa se fi potrivit insa cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata. Laura Capatana Juller le-a insotit pe Ani si pe Sanda timp de trei ani, urmarind framantarile unor copile devenite adolescente in absenta parintilor.

Dupa proiectia filmului, regizoarea Laura Capatana Juller si monteurul Dana Bunescu vor participa la o discutie cu publicul.

Dupa absolvirea Facultatii de Jurnalism si obtinerea master-ului in Studii Media la Frankfurt si Sofia, Laura Capatana Juller a lucrat pentru o serie de publicatii si agentii media din Germania si Elvetia si ca asistent de regie. "Aici... adica acolo" este primul ei documentar de lungmetraj. Filmul a fost proiectat in cadrul a numeroase festivaluri din tara si strainatate, printre care Astra Sibiu, One World Romania (work in progress). De asemenea, a fost selectat in competitia de documentare a Festivalului International de Film de la Sarajevo, nominalizat pentru cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2013 si a primit premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lungmetraj la Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) in anul 2013.
Absolventa UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia romaneasca. Printre cele mai importante filme montate de Dana Bunescu amintim: "Amintiri din epoca de aur", "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", "Pozitia Copilului", "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", "Moartea Domnului Lazarescu". In 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizari artistice si tehnice deosebite, pentru montajul filmului "Ana, mon amour", regizat de Calin Peter Netzer.


Sambata, 9 septembrie, 18:30
Primele doua parti ale trilogiei The Last Peasants

UK, 2003, R: Angus Macqueen, partea I 49', partea II 49'

Angus Macqueen nareaza in trilogia sa povestea a trei familii din satul Budesti, Maramures. Aceste familii au in comun faptul ca unul sau mai multi membri au hotarat sa emigreze ilegal in Uniunea Europeana, pentru a lasa in urma problemele economice de acasa. In timp ce prima parte intitulata Journeys prezinta realitatea cu care se confrunta migrantii, a doua parte, Temptation, aduce in discutie conflictul cultural si asteptarile diferitelor generatii din Romania rurala.

Miercuri, 20 septembrie, 18:30
Searching for Patrick

Romania, 2016, R: Daniel Djamo, Oana Popan, 98'

Comuna Certeze din judetul Satu Mare este renumita pentru casele impozante construite de locuitorii sai dupa ce au muncit in Franta si in alte tari din Vestul Europei. Cautarea lui Patrick nu urmareste sa il gaseasca pe acesta, asa cum de altfel nici Godot nu apare niciodata. Patrick este de fapt un personaj colectiv: satul insusi. Filmul urmareste mitul comunei Certeze si incearca sa analizeze mecanismele interne care au determinat nevoia de a construi astfel de case.

Duminica, 24 septembrie, 18:30
Waiting for August
Belgia, 2014, R: Teodora Ana Mihai, 88'

Georgiana Halmac va implini in iarna aceasta cincisprezece ani. Ea traieste in orasul Bacau impreuna cu cei sase frati. Mama lor a fost nevoita sa isi paraseasca copiii pentru a le asigura existenta, lucrand in Italia, in orasul Torino. Nu se va intoarce inainte de inceperea verii. Georgiana este nevoita sa improvizeze din mers, conversatiile telefonice cu mama ei fiind singurele puncte de reper.

Expozitie curatoriata de Beate Wild si Raluca Butincu Betea

Un proiect comun realizat de Departamentul Europa centrala si de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene din Berlin si Institutul Cultural Roman din Berlin, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman. Finantat de Die Beauftragte der Bundesregierung fur Kultur und Medien si Institutul Cultural Roman din Bucuresti.

Expozitia poate fi vizitata in sala Tancred Banateanu pana pe 27 septembrie 2017, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

Informatii suplimentare: http://bravenewworld.komsoe.eu/
                                       www.muzeultaranuluiroman.ro
  559 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by