newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: ROPEPCA primeste cu surprindere vestea cresterii tarifului de transport pentru titei extras din zacaminte interne 


PDF Print
A | a
E-mail
de | Vineri, 12 februarie 2016, 14:41 webReleases | Energie

Asociattia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) a primit cu surprindere vestea aprobarii cresterii tarifului incasat de compania de stat Conpet in contul serviciului de transport prin sistemul national de conducte a titeiului, gazolinei, condensatului si etanului extrase din zacamintele romanesti. 

”Am aflat din presa ca in Monitorul Oficial a fost publicat noul ordin privind tariful de transport al titeiului intern. Suntem surprinsi ca procesul de dezbatere si consultare publica, asa cum a fost initiat in luna ianuarie 2016, nu a fost finalizat conform calendarului propus si agreat de toate partile implicate in dialog. In mod evident, decizia ANRM vine in contradictie cu una dintre primele prioritati asumate de Ministerul Energiei, si anume aceea de a sustine productia interna”, afirma Artur Stratan, presedintele in exercitiu al ROPEPCA. 

Din perspectiva ROPEPCA, sectorul petrolier romanesc va fi puternic afectat de cresterea tarifului de transport intr-un context defavorabil de pret la titei si supraimpozitare a operatiunilor. Presiunea suplimentara adusa de marirea tarifului Conpet la aproape 80 de lei/tona de titei transportata prin conducte poate ameninta supravietuirea unui intreg sector economic si poate crea un precedent periculos pentru actiuni similare viitoare. 

Scumpirea serviciului de transport intern al titeiului si produselor asociate cu peste 1,4% si scumpirea serviciului de transport al titeiului din import va conduce la cresterea cu mai bine de 1 milion euro, raportat la anul trecut, a sumelor platite de producatorii interni de hidrocarburi pentru acest serviciu, desi productia este in scadere, pretul de tranzactionare continua sa fie la niveluri nesustenabile, iar fiscalitatea se mentine la cote superioare mediei europene.

Majorarea este de natura sa erodeze suplimentar competitivitatea titeiului de productie autohtona, in conditiile in care doar scaderea pretului la titei a provocat cresterea ponderii tarifului de transport de la 3% din valoarea unui baril in 2014 la peste 7,5% la preturile actuale. O asemenea masura poate stimula importurile de titei, in conditiile in care deficitul balantei comerciale a crescut cu 38% in 2015 fata de 2014.

De la an la an, cantitatea de titei din productia autohtona transportata de Conpet scade, o tendinta accentuata de climatul general al sectorului de hidrocarburi global, care afecteaza si Romania. In opinia companiilor membre ale ROPEPCA, sistemul de transport al titeiului si produselor asociate prin conductele Conpet poate reprezenta o alternativa viabila comercial si eficace la transportul rutier sau feroviar, atat timp cat nivelul de tarifare, extinderea teritoriala a conductelor si calitatea serviciilor oferite tind cont de climatul economic general si de conditiile specifice din piata de profil. ROPEPCA: De la infiintarea sa in anul 2012, Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (”ROPEPCA”) si-a propus saᅩ fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltarii, diversificarii si competitivitatii industriei. ROPEPCA beneficiaza de adeziunea membrilor celor mai activi in industria onshore si cuprinde acum 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum. 

  197 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by