newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: „Mehedinti :  Judetul Verde”


PDF Print
A | a
E-mail
de ECOTIC | Joi, 15 octombrie 2009, 17:32 CSR

Ecotic | Foto: Eco-Tic
ECOTIC, in parteneriat cu Institutia Prefectului Mehedinti si EuDiS vor demara in data de 16 octombrie 2009, Proiectul Pilot „Mehedinti - Judet Verde”. La eveniment sunt anuntati sa participe, pe langa reprezentantii partilor implicate in acest proiect, si reprezentanti ai autoritatilor locale, centrale, membri ai Consiliilor Judetene, Primariilor, Garzii de Mediu, Agentiei pentru Protectia Mediului, Inspectoratului Scolar Judetean si reprezentanti mass-media.  

“Demararea acestui proiect constituie un pas important pentru a reusi sa convingem fiecare mehedintean de importanta colectarii selective a deseurilor. Este un aspect caruia trebuie sa-i acordam cea mai mare atentie, deoarece nu putem vorbi despre o Romanie europeana fara a schimba mentalitatea fiecaruia dintre noi, in ceea ce priveste colectarea deseurilor electronice si electrocasnice. Apreciez in mod deosebit eforturile facute de cei doi parteneri ai nostri in aceasta actiune, este vorba de ECOTIC si EuDiS. Sunt convins ca eforturile noastre conjugate vor avea rezultatul pe care il asteptam si Mehedintiul va deveni un judet verde cu locuitori responsabili care respecta mediul inconjurator”, a declarat Domnul Ion Mitu, Prefectul Judetului Mehedinti.

Proiectul are ca obiective dezvoltarea infrastructurii judetului Mehedinti de colectare selectiva a Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE), cresterea gradului de constientizare a problemelor legate de deseuri la nivelul autoritatilor si al populatiei din orasele in care se implementeaza Proiectul Pilot cat si infiintarea a minim cinci puncte fixe de colectare selectiva a DEEE-urilor in localitatile judetului.  

„Potrivit scopului si obiectivelor asumate de protectie a mediului si de revalorificare a resurselor, ECOTIC urmareste cu prioritate schimbarea mentalitatii populatiei fata de deseurile de echipamente electrice si electronice oferind solutii eficiente de colectare selectiva a acestora. Obiectivul principal al Proiectului Pilot „Mehedinti – Judet Verde” realizat in parteneriat public-privat, il constituie oferirea unui model eficient de gestionare a sistemului integrat de colectare-reciclare a deseurilor electrice si electronice in Romania demarat de ECOTIC in 2007”, a declarat Domnul Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.

Proiectul implica  stabilirea unor parteneriate de lunga durata intre fiecare Primarie din judet, EuDiS si ECOTIC prin semnarea unor protocoale de colaborare tripartite privind colectarea DEEE de la fiecare autoritate semnatara.

In baza protocoalelor, ECOTIC preia responsabilitatile privind colectarea selectiva a DEEE, doteaza autoritatile cu containere special destinate colectarii selective, in spatiile puse la dispozitie de Primarii, asigura preluarea acestor deseuri cat si finantarea intregului proces de colectare.

Primariile participante la Proiectul Pilot vor beneficia, pe parcursul intregului program, de dotari cu echipamente de tehnica de calcul puse la dispozitie de ECOTIC. Acestea se vor acorda in urma raportarilor periodice privind cantitatile colectate de DEEE-uri catre EuDiS.  
“In fiecare an dorim sa imbunatatim serviciile pe care le furnizam tuturor entitatilor implicate in programul EuDiS. Astfel, in acest an, impreuna cu ECOTIC si Prefectura Judetului Mehedinti am reusit sa mai adaugam un serviciu deosebit de util Primariilor si anume tranferarea responsabilitatilor de colectare selectiva a DEEE, printr-un sistem transparent si eficient catre cea mai importanta organizatie din domeniu”, a declarat Domnul Iulian Piriianu, Director General EuDiS.

EuDiS, care asigura  infrastructura de comunicatii, hardware si software la nivelul judetului Mehedinti, va gestiona relatia cu Primariile si va realiza raportarile centralizate catre ECOTIC, pe baza informatiilor transmise de acestea. In cadrul Proiectului, EuDiS va gestiona cu ajutorul infrastructurii logistice de care dispune si fluxul livrarii echipamentelor acordate de ECOTIC catre fiecare Primarie in parte.   

In acelasi timp, Proiectul Pilot constituie baza pentru dezvoltarea ulterioara a unor programe  educationale in institutiile de invatamant din judet sub forma unor concursuri scolare de colectare selectiva a DEEE, precum si a unor programe de informare a populatiei cu privire la obligatiile privind colectarea selectiva a DEEE.
 
Despre ECOTIC

Menirea ECOTIC este de a proteja mediul inconjurator prin preluarea responsabilitatilor ce revin producatorilor sau tertilor ce actioneaza in numele lor pentru realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), inclusiv raportarea catre autoritatile din domeniu.

Organizatia ECOTIC a fost fondata in  anul 2006 si autorizata de Ministerul Mediului in anul 2007 cu licenta de operare 001 si reautorizata in anul 2009. In prezent, ECOTIC are peste 300 de membri si face parte din asociatia paneuropeana WEEE Forum (www.weee-forum.org).

Prin intermediul sistemului de colectare selectiva  a DEEE, in anul 2008 organizatia ECOTIC a colectat si reciclat un volum de 9.000 tone DEEE, aproximativ 50% din totalul DEEE colectate la nivelul Romaniei.

Pentru anul 2009, ECOTIC si-a propus sa gestioneze peste 10.000 tone DEEE, ceea ce reprezinta o crestere cu 15% fata de 2008. ECOTIC a amplasat peste 400 de containere in toate judetele tarii si continua sa isi dezvolte reteaua proprie de colectare DEEE-uri.

www.ecotic.ro 

Despre EuDiS

Sistemul integrat EuDiS este un parteneriat public-privat intre Consiliul Judetean Mehedinti  si CG&GC IT SA in vederea externatilizarii  serviciilor IT&C pentru toate unitatile administrative teritoriale ale judetului Mehedinti si reprezinta solutia optima de imbunatatire a conditiilor de lucru in activitatea curenta a functionarilor publici din Romania, punand accent pe aspectele referitoare la ameliorarea relatiilor dintre cetateni sau persoanele juridice si institutiile administratiei publice la nivel judetean.

Principalul scop urmarit de EuDiS este furnizarea de servicii publice de calitate prin intermediul mijloacelor electronice, in vederea ameliorarii conditiilor si mediului de lucru al personalului din administratia publica locala si asigurarii functionalitatii la nivel judetean.

http://www.eudismehedinti.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  1378 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings