newsletter rss
HotNews.ro

webPR: Legislatia fiscala ofera posibilitatea de a directiona gratuit 20% din impozitul pe profit al firmelor, catre cauze umanitare: mai putin de un sfert insa din numarul firmelor cu profit au si directionat catre organizatiile neguvernamentale


PDF Print
A | a
E-mail
de | Luni, 5 decembrie 2016, 12:36 CSR

Campanie Hospice Casa Sperantei | Foto: Smile Media
Anul trecut, peste 150.000 de societati comerciale din Romania au inregistrat profit, cu 12.600 mai multe ca in anul precedent, iar suma totata a impozitului pe profitul acestor companii a fost cu 2 miliarde de lei mai mare in 2015 fata de 2014, depasind 14,2 de miliarde de lei. Mai putin de un sfert insa din numarul firmelor cu profit au si directionat pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale, asa cum le da dreptul legislatia fiscala.

Suma care ar fi putut ajunge la sectorul neguvernamental  in 2015 daca toate societatile comerciale ar fi folosit facilitatea fiscala la potentialul maxim este de 1.668.245.921 de lei, echivalentul a peste 375 de milioane de euro, bani cu care ONG-uri din toata tara ar fi putut construi spitale, clinici, ar fi putut dezvolta programe pentru protectia mediului, pentru educatie sau pentru ajutorul categoriilor sociale marginalizate. Insa doar 23% dintre companiile cu profit au inregistrat cheltuieli cu sponsorizarea, mecenatul si bursele private in 2015, un procent care este, totusi, in crestere fata de anul anterior.

Suma a fost obtinuta din analiza datelor privind cifra de afaceri si impozitul pe profit pentru 129.000 de companii si extrapolarea acestora la datele furnizate de ANAF fundatiei HOSPICE Casa Sperantei.

Legea Sponsorizarii nr. 32/1994, care este in vigoare in Romania de 22 de ani, permite societatilor comerciale sa directioneze fara niciun cost pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale, in limita a 0,5% din cifra de afaceri. Pana anul trecut, aceasta limita a fost de doar 0,3%, iar schimbarea din acest an va avea un impact pozitiv asupra fondurilor atrase de sectorul non-profit.

Peste 160.000 de persoane din Romania au nevoie anual de ingrijire paliativa in lupta lor cu o boala incurabila, insa mai putin de 8% dintre acestea primesc sprijin la momentul potrivit.

HOSPICE Casa Sperantei este organizatia care a introdus in Romania conceptul de ingrijire paliativa si este cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate de acest tip. In cei 24 de ani de existenta, HOSPICE a adus alinare si speranta pentru peste 20.000 de copii si adulti cu boli incurabile.

HOSPICE crede in ingrijirea paliativa ca drept al omului, iar viziunea organizatiei este ca in Romania toti pacientii cu boli incurabile sa beneficieze de servicii adecvate de ingrijire paliativa, la momentul potrivit.

Organizatia are doua centre cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, si echipe mobile in Fagaras si Zarnesti, pentru ingrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere. HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie.

Directionand pana la 20% din impozitul pe profit catre HOSPICE Casa Sperantei pana la finalul anului, companiile care au inregistrat profit le pot oferi copiilor si adultilor care se lupta cu o boala incurabila ingrijirea de care au atata nevoie pentru a le alina suferinta si a trai cu demnitate fiecare clipa, alaturi de cei dragi.

Informatiile complete referitoare la procedura pot fi gasite pe site-ul de campanie, la adresa 20.hospice.ro.

 
  469 vizualizariWebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings