newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen semnaleazaƒ cea de-a sŸasea solutie favorabila Bancii Comerciale Romane obtinutaƒ in litigiile cu clientii


PDF Print
A | a
E-mail
de NNDKP | Vineri, 7 decembrie 2012, 10:54 webReleases | Consultanta

Ana Diculescu-Sova | Foto: webPR.ro
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a anuntat caƒ Inalta Curte de Casatie sŸi Justitie (ICCJ) a pronuntat o nouaƒ solutie favorabilaƒ Bancii Comerciale Romane (BCR), in litigiile prin care clienti ai acesteia urmaƒresc saƒ impuna un mecanism propriu de calcul al dobanzii.

IICJ a confirmat aparaƒrile formulate de NNDKP pentru BCR cu privire la inexistenta clauzelor abuzive, respectiv la corectitudinea contractelor din perspectiva legii 193/2000 privind clauzele din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. De asemenea, a statuat caƒ prin semnarea documentelor dupa prealabila lor cunoasŸtere si in raport cu mecanismul legal folosit de bancaƒ, nu se poate sustine lipsa negocierii sau/sŸi un dezechilibru semnificativ in contract.

Hotaƒrarea instantei supreme confirmaƒ alte cinci solutii anterioare in care s-a decis caƒ intre dobanda de referintaƒ variabilaƒ a baƒncii si indicele Euribor nu exista identitate. Cele sase solutii definitive sŸi irevocabile ale IICJ sustin conduita bancii cu privire la valabilitatea contractelor de credit si la modalitatea de stabilire a dobanzii.

Clientii baƒncii solicitasera instantelor modificarea modului de calcul al dobanzii, compuse din dobanda de referinta a bancii sŸi marja procentualaƒ fixaƒ stipulata in fiecare contract de credit. Acest lucru ar fi avut ca efect diminuarea consistenta a dobanzii, putandu-se ajunge in unele cazuri la valori de 2% -3%, ceea ce ar fi insemnat modificarea costului creditului convenit in urma cu mai mult timp.

"Hotararile IICJ  imprimaƒ linii de conduit partilor angajate in contracte valabil incheiate si se opun anarhiei contractuale. Contractele se incheie, se modificaƒ sŸi se executaƒ conform acordului paƒrtilor, iar interventia justitiei este exceptionalaƒ si in situatii limitaƒ. Ca orice drept reglementat, dreptul consumatorului contine indrumaƒri si limitaƒri, insaƒ aceste reguli trebuie citite sŸi aplicate echilibrat, fara scoaterea lor din contextul legal general. Deturnarea lui de la scopul pentru care a fost creat a fost corect, prompt sŸi coerent sanctionata de Inalta Curte de Casatie sŸi Justitie", apreciaza Ana Diculescu-Sžova, Partener Senior NNDKP.
  176 vizualizari


Ultimele comunicate

Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala


WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by