newsletter rss
HotNews.ro

Materialul saditor de afin - primul pas in intelegerea infiintarii unei ferme de afini


PDF Print
A | a
E-mail
de Stefan George | Luni, 6 mai 2019, 16:36 webReleases | Banci / Finante

afini-finteusu-mare | Foto: webPR.ro

V-ati hotarat sa incepeti o afacere noua si v-ati oprit asupra cultivarii afinelor, dintre toate varietatile de arbusti fructiferi? Cu siguranta cunoasteti beneficiile pe care aceste fructe le ofera (antioxidanti, minerale, vitamine etc.); stiti insa si care sunt avantajale cultivarii acestor plante si care este rentabilitatea unor astfel de ferme?


Ajunsa la maturitate, o planta de afin poate produce pana la 8 kg de fructe; previziunile ating o medie de 4-5 kg/tufa.


Deci cate tone de afine produce 1 ha de plantatie cu afini la maturitate (adica in 5-7 ani de la plantare)?


Raspunsul poate aduce diferente majore, de exemplu:


 • Cam cat credeti ca poate produce o plantatie infiintata in anii 1968 care nu a beneficiat zeci de ani de intretinere ci proprietarii acesteia doar au cules afinele, fara irigatii, fara taieri, fara ingrasaminte? 3-4 tone intr-o vara secetoasa sau poate 6-7 tone intr-o vara cu ploi.


 • Oare densitatea de plantare influenteaza volumul recoltei? Binenteles ca da. Ulterior ajungerii la maturitate, afinii, ca si orice alte plante, concureaza intre ele pentru spatiu. Deci la o densitate mai mare taierile se fac diferit fata de o densitate mai mica.


 • Dar cat poate produce o plantatie infiintata in ultimii ani care are o densitate de plante de 3000 de afini/ha fata de una care are 4700 de afini sau chiar peste 5000? Doar luand in calcul numarul de plante, recolta poate fi cu aproape 70% mai mare.


 • Daca vorbim de conditii optime de substrat in mod natural, ceea ce se intampla foarte rar, putem produce mai simplu afine bio. Substrat optim nu inseamna fara sistem de irigatii, ci doar ca agrochimia solului este optima pentru cultivarea afinului. Aici poate interveni intensitatea vantului, amplasarea fata de punctele cardinale sau apropierea fata de o padure, care poate umbri cateva ore pe zi plantatia de afini sau pozitionarea intr-o vale mai racoroasa sau in varf de deal unde bate vantul mai tare. Toate aceste influenteaza negativ mai mult sau mai putin volumul recoltei. Vorbim despre o plantatie care s-a infiintat cu scopul de a valorifica la maxim potentialul locatiei si dorim sa facem bani cat de multi, nu-i asa? Atunci aplicam si ingrasaminte cel putin patru luni/an, organice sau minerale, facem taieri anuale, pastram intervalul dintre randuri cu iarba cat mai mica, adica cosim des daca-i nevoie, nu avem buruieni la radacina afinilor - igiena culturala. Facand aceste lucruri: taieri anuale, aplicati ingrasaminte, curatati corespunzator, atat plantele cat si vegetatia dintre ele, patrati substratul umed de primavara pana toamna, atunci vorbim de minim 20 de tone /ha la 3500 de afini. Toate acestea daca nu intervin conditiile meteo nefavorabile - grindina, inghet tarziu, vant puternic, zapada mare care sa rupa ramurile. Daca nu, recolta poate fi de 8-10 tone/ha.

 • Cum influenteaza buruienile si dimensiunea lor volumul recoltei? Simplu. Daca sunt chiar la radacina atunci consuma foarte mult din resursele plantei deci implicit influenteaza si volumul recoltei. Acestea au de cele mai multe ori radacini mai puternice decat ale afinilor iar daca doriti sa le scoateti atunci puteti rupe radacinile afinilor si astfel puteti chiar pierde recolta din acel an si poate si din anii urmatori. Prin ruperea radacinilor afinilor se pot usca ramurile noi care au potential sa produca anii urmatori, deci se reduce astfel volumul recoltei. Daca buruienile au ajuns foarte mari pot umbri partial recolta si astfel pot influenta dimensiunea boabelor. 0,5gr/bob conteaza mai putin? Dar la zeci de mii de boabe? Vorbim deja de tone. Dar buruienile din interval conteaza? Foarte mult. Vantul imprastie samanta de la florile buruienilor dintre randuri la radacina afinilor. Vegetatia dintre randuri pastreaza sporii de la multe bacterii si fungi care in conditii de umezeala se raspandesc si la tufele de afini si astfel puteti pierde recolta. Aceasta se intampla mai ales dupa un interval de cateva zile de ploi si diferente mari de temperatura. Alt exemplu: lasati iarba mare pana la cules deoarece nu conteaza prea mult in mintea unor fermieri, din motive de economie la combustibil si la alte resurse. Cu cateva zile inainte cositi si se usuca cateva ramuri ale plantelor, ici si colo, se usuca plante mature, pierdeti astfel nu doar recolta din acel an ci si din anii urmatori. De ce? Pentru ca se schimba radical conditiile, iar aceste diferenta influenteaza sanatatea plantelor si volumul recoltei. Alt exemplu: nu avem conditiile cele mai bune in mod natural, am pus si turba, irigam zilnic si le dam si ingrasaminte, facem taieri, cosim des, insa programul de fertirigare contine 400-500 kg de ingrasaminte minerale/an/ha. Dar daca se aplica 700-900kg /ha/an sau mai mult de 1to/an/ha? Binenteles ca vor fi diferente de volum ale recoltei de afine, de la 10-15 tone/an puteti depasi 20 de tone/an/ha. Daca doriti afine bio dintr-o plantatie intensiva si indepliniti conditiile de mai sus (substrat optim in mod natural, taieri anuale, irigat, cosit, fertirigare) pentru a face performanta, adica peste 20 tone de afine/ha, discutam de 3-4 tone/an/ha de ingrasaminte organice. Cantitatea la ingrasamintele organice nu se poate compara cu cele minerale, este mult mai mare. Bio nu inseamna sa nu aplici ingrasaminte deloc intr-o plantatie. Investitia este considerabila pentru a o lasa in voia sortii.

 • Intr-un sol nepotrivit culturii afinului chiar daca se aplica turba acida, sute de metri cubi, sa faceti cultura bio e o adevarata provocare dificil de asumat chiar daca detineti toate informatiile necesare.

 • Discutand cat produce un ha de afine, trebuie stabilit de la inceput :

 • Densitatea de plantare

 • Conditiile de la infiintare: sol, clima, mediu/vreme, amplasament

 • Cantitatea de turba aplicata la infiintare

 • Analizele de sol din anii urmatori infiintarii

 • Sistemul de fertirigare si functionarea lui/ programul de irigare/an (cat de des se iriga, cum se aplica ingrasamintele, cat de des se amesteca in apa de irigat, in ce cantitate)

 • Calitarea apei de irigat

 • Intretinerea: cosit, plan fitosanitar, taieri

 • Plantatie in sistem bio sau conventional

 • Cantitatea de ingrasaminte aplicate


Atentie! Toate acestea trebuie avute in vedere si in anul precedent recoltei, deoarece mugurii de rod pentru anul ce este in discutie reprezinta cantitatea de afine ce s-a format anul trecut ca rezultat a muncii fermierului de intretinere a plantatiei in anul precedent.


 • Afinul de cultura se poate cultiva atat la campie, cat si la deal sau munte

 • Cultivarea afinelor are riscuri minime, fata de pomicultura de exemplu

 • Cresterea afinului este o afacere rentabila, aducand profituri ce pot depasi chiar si 20.000 Euro per hectar, daca se detin toate informatiile necesare

 • La nivel global, afinele sunt din ce in ce mai cautate si apreciate datorita beneficiilor aduse sanatatii

 • Pot fi consumate atat de copiii de un an cat si de batrani.


De unde sa incepeti insa documentarea legata de acest complex proces? Care sunt primele lucruri pe care trebuie sa le intelegeti despre aceasta planta? Iata cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le cunoasteti despre materialul saditor de afin - piatra de temelie a acestei ramuri a horticulturii.


Conditiile din Romania - temelia pentru alegerea unui material saditor de afin potrivit


Pentru a atinge rezultatele dorite, este absolut necesar sa folosim afini de cea mai buna calitate, adaptati si aclimatizati conditilor din tara noastra. 1. Ca si mod de obtinere, se recomanda alegerea materialului provenit prin tehnologia in vitro sau prin butasire in mod traditional. Fiecare din variante de inmultire are avantaje si dezavantaje. Depinde din ce unghi privesti - al fermierului sau a pepinierei.

2. O optiune excelenta este specia de afin cu tufa inalta (Vaccinium Corymbosum), prezent ca

- soiuri timpurii (Duke, Hannah's Choice, Spartan, Meader, Patriot)

- soiuri de sezon (Bluecrop, Bluegold, Nelson, Chandler, Toro, Legacy, Bonus, Bluejay)

- soiuri tarzii (Elliot, Brigitta, Darrow)


Diferentierea de mai sus este data de perioada de coacere.


Faceti alegerea soiurilor pentru piata viitoare!


In culturile intensive unde recoltele de afine sunt mai mari, alegeti soiurile nu pentru conditiile actuale sau criteriile prezente ci pentru o piata viitoare, pentru consumatorul viitorului: proaspete, procesate, congelate, uscate, comercializate intr-un lant scurt sau mai lung, comercializate pe piata locala, nationala sau la export.


Fiecare dintre aceste optiuni va avea diferite recomandari legate de alegerea soiurilor.


3. Programele de protectie fitosanitara implementate azi in pepiniere si actiunile complexe de prevenire pot sa duca la obtinerea unor afini de calitate superioara, rezistenti la boli si viroze.

4. Alegerea plantelor inradacinate individual in ghivece cu turba permite plantarea eficienta a afinilor in orice sezon al anului

5. Nu trebuie ignorata importanta certificatului de calitate si conformitate, conform standardelor Uniunii Europene

6. Posibilitatea furnizarii materialului saditor din categoria biologica certificat (cu eticheta albastra) si certificat de calitate si conformitate


Astazi, clientii din Romania au posibilitatea de a alege achizitia acestor arbusti de afini in orice anotimp, cu instructiuni de plantare chiar:

- prin curier, in colete de minim 10 si maxim 200 plante, de 2, 3 sau 4 ani

- cu livrare directa la ferma proprie, in boxpaleti de 300-600 afini, de 2, 3 sau 4 ani

- ca si pachete gata de plantat si gata de mancat, oferind afini pe rod cu turba, ingrasamant si tot ce mai este nevoie pentru cultivarea acestora.

- in containere cu plante mature, pe rod


Pentru mai multe informatii legate de ingrijirea acestor culturi de afin, pregatirea solului/a locatiei, valorificarea fructelor, tehnologii moderne folosite in Romania si ultimele noutati din domeniu, accesati site-ul pepinierei de afini Natural Invest la www.afini.ro!


  824 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by