newsletter rss
HotNews.ro

Ce obligatii au la final de an companiile care pun pe piata ambalaje


PDF Print
A | a
E-mail
de R. T. | Joi, 14 decembrie 2017, 0:04 webReleases | Banci / Finante

Logo Green Environment Support | Foto: webPR.ro
O declaratie incompleta sau incorecta atrage penalitati din partea autoritatilor, care pot ajunge si la sute de mii de lei, in functie de cantitatile de ambalaje puse pe piata odata cu produsele comercializate si care ulterior devin deseuri de ambalaje in Romania. In lipsa unui plan de reciclare a acestor deseuri, ele pot genera probleme grave de poluare a apelor si solului, de exemplu, arata expertii Green Environment Support.

 

Pentru companiile care pun pe piata ambalaje, finalul de an inseamna si realizarea unei analize cat mai corecte a avantajelor si dezavantajelor celor trei metode de indeplinire a obiectivelor de reciclare. Dificultatea intervine in a evalua corect si complet cantitatea si tipul de ambalaje puse pe piata in anul respectiv, in functie de care se stabileste si obiectivul de valorificare a deseurilor de ambalaje, completeaza expertii Green Environment Support.

 

O modalitate de a atinge tintele de reciclare a deseurilor este declararea si plata integrala a ambalajelor puse pe piata direct de catre producator/importator catre AFM. Aceasta prezinta un risc scazut, responsabilitatea pentru atingerea obiectivului fiind a producatorului / importatorului de ambalaje. Riscul provine in principal din identificarea incorecta a tipurilor si cantitatilor de ambalaje puse pe piata. Costul este insa si cel mai mare dintre toate variantele: 2 lei / kg de ambalaj introdus, pentru 60% din cantitatea totala de ambalaje puse pe piata. Plata se face catre AFM pana la 25 ianuarie pentru cantitatile introduse in anul anterior, in perioada ianuarie-decembrie. Neplata sumei datorate pana la data scadenta genereaza majorari de 0,02% / zi din suma totala datorata. Numarul de zile se calculeaza incepand cu data de 25 ianuarie si pana la data la care se face plata. In plus, se aplica penalitati de 0,01% / zi din suma totala datorata.

 

O alta modalitate de a-si indeplini obiectivul de reciclare a ambalajelor o reprezinta incheierea unui contract cu o organizatie de transfer de responsabilitate (OTR). Aceasta varianta prezinta un potential mediu de risc pentru producatorul / importatorul de ambalaje, care este insa responsabil pentru identificarea corecta a tipurilor si cantit

  190 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by