newsletter rss
HotNews.ro

ICPE-CA: preocupari pentru mediu - prevenirea exploziilor si incendiilor devastatoare la echipamentele electrice


PDF Print
A | a
E-mail
de icpeca | Marţi, 10 octombrie 2017, 15:53 webReleases | Banci / Finante

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE-CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu ICMET Craiova si Institutul de Cercetari pentru Acoperiri Avansate ICAA, a derulat si finalizat proiectul PNII -Ulei electroizolant prietenos mediului, pentru echipamente electrice€.

Partenerii proiectului au abordat problematica inlocuirii uleiurilor existente de transformator din echipamentele electrice (sunt produse derivate din titei, foarte greu biodegradabile  ce emana poluanti toxici in timpul exploatarii si prezinta risc ridicat de explozii urmate de incendii devastatoare).

Urmare a cercetarilor complexe intreprinse a fost conceput si realizat un fluid electroizolant absolut prietenos mediului, uor biodegradabil in cazul unor deversari accidentale, obtinut din resurse regenerabile, fara produse secundare nevalorificabile si/sau deseuri tehnologice.

Din beneficiile uleiului obtinut in cadrul proiectului putem enumera: este un produs prietenos mediului; fata de uleiurile traditionale prezinta siguranta sporita in exploatare, avand punctul de inflamabilitate de doua ori mai ridicat, ceea ce face ca riscul exploziilor urmate de incendii devastatoare sa fie substantial diminuat; are compatibilitate sporita cu materialele din transformator -€“ nu corodeaza cuprul si nu degradeaza sistemul de izolatie (formarea de produsŸi toxici in urma degradarii hartiei de izolatie de 10 ori mai mica decat la uleiurile traditionale) -€“ ceea ce face ca siguranta si durata de exploatare a transformatoarelor sa creasca substantial.

Pentru ca evenimente nedorite ca cele din 22 aprilie 2017 din Botosani sa devina doar amintiri este necesar ca noul produs sa fie certificat si introdus in fabricatie curenta si, evident, sa fie introdus atat in transformatoarele noi cat si in cele in exploatare, eliminandu-se cele aproximativ 200 de tone de uleiuri minerale importate, periculoase pentru mediu.    

  109 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings