newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Acest LED va ajuta omenirea sa faca un pas inainte, sa adoarma mai usor noaptea


PDF Print
A | a
E-mail
de Grayling | Marţi, 15 martie 2016, 14:14 webReleases | Banci / Finante

Candelabru din LED-uri inteligente | Foto: webPR.ro
Toate creaturile - de la animale si plante la celule -€“ au in interior un ceas conectat la cel mai important ciclu de pe pamant: alternanta dintre noapte si zi. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest ceas intern, numit ritm circadian, exista inca de la inceputul vietii pe Terra, cu aproximativ 3,5 miliarde de ani in urma. Acest ciclu ne ajuta sa ramanem treji si activi cand soarele e sus pe cer si sa ne odihnim pe durata noptii, astfel incat celulele sa poata efectua operatiunile de intretinere necesare, iar creierul sa inregistreze amintirile.


Inventia luminii artificiale a adus o serie de avantaje si un singur neajuns. Reusim sa rezolvam mult mai multe lucruri acum, insa dormim mai putin si in plus, ne dam peste cap ceasurile interne si prin trecerea la ora de vara. Nu e de mirare ca oamenii de stiinta din intreaga lume incearca sa gaseasca o solutie. De curand, o echipa de ingineri de la GE Lighting a creat un LED ”inteligent” numit CbyGE , care are rolul de a-i ajuta pe cei care il folosesc sa se trezeasca dimineata si sa adoarma seara. 

”Am construit o lumina LED care isi schmba culoare si ajuta organismul sa respecte mai bine ritmul circadian„€, a declarat Carmen Pastore, lider marketing GE Lighting. Oamenii de stiinta de la GE au inventat primul LED vizibil in anii 1960, iar tehnologia LED moderna a oferit echipei acces la o ”paleta infinita” de culori. Insa accentul se pune pe doua dintre ele: albastru si galben. Si asta pentru ca cele doua culori stimuleaza receptorii din retina ochiului care controleaza nivelul melatoninei, hormonul care ne aduce somnul.

Nuantele de galben si de portocaliu, cu care oamenii s-au obisnuit privind milioane de apusuri inainte de a merge la culcare, stimuleaza productia de melatonina, iar lumina albastra a diminetii e un semnal pentru ca organismul sa reduca nivelul acestui hormon astfel incat sa fim gata pentru o noua zi de munca.

Pastore spune ca noul LED contine un cip care permite schimbarea culorii de la galben-banana, la albastru inchis. Insa astfel de extreme nu sunt necesare. De aceea, echipa a creat o lumina care variaza intre mai multe nuante subtile care isi fac treaba fara a avea un efect disruptiv. Clientii pot controla lumina cu ajutorul unei aplicatii de pe smartphone sau tableta , prin Blutooth. „Suna high tech, insa de fapt reprezinta o intoarcere in natura”, a mai afirmat Pastore. 

  328 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings