newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Caviarul: cat platim pentru luxul de sarbatori


PDF Print
A | a
E-mail
de WWF | Vineri, 20 decembrie 2013, 11:41 webReleases | Industrii

caviar din acvacultura, Bulgaria, cu eticheta CITES | Foto: webPR.ro
Romanii care doresc sa se bucure de un produs culinar de lux in perioada sarbatorilor, caviarul, trebuie sa se informeze cu privire la regulile de etichetare specifice. In caz contrar, ei risca sa plateasca scump pentru un produs fals sau sa contribuie la declinul unor specii deja aflate pe cale de disparitie: sturionii.

Conform unui studiu Ipsos comandat de WWF la inceputul acestui an si realizat pe un esantion de 500 de persoane din Romania, caviarul reprezinta o delicatesa culinara (86%), asa ca nu-i de mirare ca peste jumatate dintre oameni ar consuma caviar sau produse din carne de sturion daca ar avea ocazia. Cu toate acestea, 66% dintre cei care stiu despre sturioni nu sunt constienti ca acesti pesti trebuie omorati pentru a se obtine faimoasa delicatesa. De asemenea, majoritatea celor chestionati considera ca poluarea, pescuitul excesiv si distrugerea habitatelor sunt cauzele majore care au dus la declinul sturionilor din Dunare, in timp ce doar 66% considera comertul cu caviar ca fiind o amenintare la adresa sturionilor salbatici.

Romania si Bulgaria detin - inca - singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Europa. Ca si sturionii din intreaga lume insa, si acestia sunt astazi la un pas de disparitie. Cauzele principale sunt  pescuitul excesiv si comertul ilegal cu caviar provenit de la sturionii salbatici, ambele fenomene fiind sporite din cauza unei cereri tot mai mari pentru caviar, mai ales in perioada sarbatorilor, in ciuda legislatiei in vigoare. Mai exact, in cele doua state-cheie pentru sturionii din Dunare, Romania si Bulgaria, atat pescuitul, cat si comertul cu caviar provenit de la sturionii salbatici nativi sunt interzise in baza unei legislatii ce se afla in vigoare pana la sfarsitul anului 2015. De asemenea, comertul international cu caviar salbatic din stocurile de comune - cum ar fi Marea Caspica sau Dunare - nu este permis. In plus, inca din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate in conformitate cu Conventia privind comertul international cu specii ale faunei si florei salbatice (CITES).

Deosebirea caviarului legal de cel ilegal


87% dintre cei care au raspuns la intrebarile studiului mentionat anterior nu pot sau nu stiu sa faca diferenta intre caviarul legal si cel ilegal, iar 6% considera ca este suficient ca acest produs sa fie cumparat de la un magazin ca sa fie legal.

Oricine e hotarat sa cumpere caviar de la sturioni ar trebui sa fie extrem de precaut. Ar trebui sa se asigure ca ambalajul este perfect sigilat si are eticheta CITES. Toate recipientele de caviar trebuie sa aiba o eticheta de unica folosinta, ceea  ce inseamna ca ambalajul nu poate fi deschis fara dovezi vizibile si eticheta nu poate fi indepartata fara a fi deteriorata. Cerintele de etichetare se aplica pentru tot caviarul -“ fie ca provine din salbaticie sau de la sturioni de crescatorie. Codul de pe eticheta CITES furnizeaza informatii cu privire la sursa si tara de origine a caviarului, a spus Jutta Jahrl, Coordonatorul proiectului Life+ "žProtejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii".

Consumatorii informati, care stiu sa aleaga corect caviarul si produsele din sturion pot chiar sa ajute la conservarea populatiilor de sturioni si sa contribuie la sustinerea economiei locale.

Fermele de sturioni reprezinta un sector de acvacultura in continua dezvoltare in Romania si Bulgaria, iar atunci cand functioneaza in conformitate cu principiile de conservare a naturii, aceasta industrie poate avea un efect pozitiv, atat pentru localnici, oferindu-le mijloace de subzistenta, cat si pentru sturionii salbatici. Dorim ca prin proiectul Life+ "žProtejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii" sa cream pana in 2015 conditii viabile pentru populatiile de sturioni din Dunare si pentru asta este nevoie si de o mai buna informare la nivelul publicului larg, atat in ceea ce priveste sturionii, cat si caviarul, a declarat Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului in Romania.

Pentru a contribui la conservarea sturionilor din Dunare,  WWF- Romania a demarat proiectul Life+ "žProtejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii!" prin care sa asigure supravietuirea, pe termen lung, a acestor specii cu valoare naturala si economica ridicata. Proiectul reprezinta o contributie majora la protejarea biodiversitatii europene. Mai multe informatii sunt disponibile pe: sturioni.wwf.ro.
  


340 vizualizari



WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by