newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Studiul aripilor fluturilor a permis oamenilor de stiinta de la GE sa faca o descoperire revolutionara in domeniul imagisticii termice


PDF Print
A | a
E-mail
de Grayling | Joi, 29 martie 2012, 13:57 webReleases | Stiinta/Cercetare

In 2010, descoperirile GE legate de capacitatile de detectare a substantelor chimice ale minusculelor structuri de pe aripile Morpho denumite nano-structuri au atras atentia laboratorului de inovatii al Pentagonului, DARPA. DARPA a acordat echipei programului de fotonica fonduri nerambursabile in valoare de 6,3 milioane USD pe o perioada de patru ani in vederea imbunatatirii senzorilor de detectare a explozibililor si agentilor periculosi folositi in arme de razboi. Proiectul continua, insa anuntul facut luna aceasta ar putea avea chiar mai multe aplicatii in imagistica termica, cu harti termice vizuale ale zonelor reprezentate capabile sa transmita informatii importante din interiorul corpului, intr-un mediu intunecat sau orice alt mediu supus monitorizarii, in context medical, de securitate, de combatere a incendiilor sau militar. "Aceasta noua clasa de senzori de imagistica termica promite sa aduca imbunatatiri semnificative senzorilor actuali in ceea ce priveate calitatea imaginii, viteza, sensibilitatea, dimensiunea, necesarul de energie si costurile," a declarat Dr. Radislav Potyrailo, cercetator sef in cadrul GE Global Research si conducator al programului de fotonica.

Recent, Dr. Potyrailo si echipa sa au publicat rezultatele obtinute in jurnalul Nature Photonics. Au descoperit ca atunci cand radiatiile infrarosii ating aripile fluturelui Morpho, nano-structurile de pe aripi se incalzesc si se dilata, determinand schimbarea culorii, adica iridescenta. Cu ajutorul nanotehnologiei, oamenii de stiinta au adaugat minuscule nano-tuburi pe aripi si au reusit sa creasca volumul de radiatii absorbite de acestea, imbunatatindu-le astfel sensibilitatea.

Aceasta este o noua realizare a programului de fotonica al GE care se concentreaza pe aplicatii bazate pe lumina. O alta realizare importanta, pe baza de biomimica, are ca scop cautarea inspiratiei tehnologice in natura si procese naturale - de exemplu, oamenii de stiinta din domeniul calculatoarelor au aflat foarte multe despre imbunatatirea securitatii retelelor studiind structurile albinelor din stupi.

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  475 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings