newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Ce faci daca esti prins de radar si primesti o amenda rutiera


PDF Print
A | a
E-mail
de amendaonline | Luni, 25 ianuarie 2016, 11:56 webReleases | Auto & Moto

amenda rutiera | Foto: webPR.ro
Sunt foarte putini soferi, care nu depasesc niciodata viteza legala si pe care nu-i depisteaza radarul, aceasta contraventie fiind cea mai des intalnita pe drumurile din Romania. De cele mai multe ori, conducatorii auto sunt nevoiti sa plateasca o amenda rutiera doar pentru ca au depasit cu cativa kilometrii pe ora limita superioara de viteza permisa.

Iata ce ar trebui sa cunosti, atunci cand un politist rutier te trage pe dreapta, pentru a-ti da o amenda rutiera:

1. Agentul constatator al contraventiei este obligat sa se prezinte verbal, nu sa arate si legitimatia. Acesta are oricum ecuson cu numele si insigna la vedere, de aceea solicitarile soferului de a-i arata legitimatia nu pot duce decat la enervarea politistului. De asemenea, este un mit faptul ca acesta trebuie sa prezinte certificatul de omologare al aparatului radar, atestat de Biroul de Metrologie, buletinul de verificare metrologica in termen, dar si autorizatia de operator radar. Tot ce poate face un conducator auto, care se simte nedreptatit, este sa achite amenda rutiera si apoi sa-si gaseasca dreptatea in justitie, in termen de 15 zile de la primirea provesului verbal. Acesta nu il poate trage la raspundere pe politist, prin verificarile amanuntite ale actelor de serviciu sau ale radarului, doar superiorii lor din politie au aceste drepturi.

2. Politistii nu au voie sa patruleze cu radarele mobile oprite si sa le porneasca cand ajung in dreptul unui sofer. Aceste aparate de depistare a soferilor vitezomani au o functie de autotestare, simbolizata de litera T, care apare la fiecare pornire a radarului. Pana nu se termina procesul de autotestare, aparatul nu poate fi folosit in mod legal, asa ca imaginile respective nu pot fi folosite drept probe pentru intocmirea unui proces verbal de amenda rutiera.

3. Radarele fixe nu au voie sa fie pozitionate in zone in care exista radiatii electromagnetice puternice: langa antene GSM, stalpi de radio sau de televizune sau langa instalatii de inalta tensiune. Legislatia in vigoare stipuleaza ca acestea trebuie sa se afle la minim 200 de metri in afara undelor electromagnetice.

4. Daca in imaginile radar apar mai multe masini, printre care si a ta si primesti o amenda rutiera pentru depasirea vitezei legale pe acea portiune de drum, apoi contesti in instanta validitatea procesului verbal, este important sa verifici daca in acele imagini distanta dintre masini creste sau scade. In cazul in care aceasta scade, de la o fotografie la alta, inseamna ca nu tu conduceai cu cea mai mare viteza. Prin urmare, daca vitezele masinilor nu pot fi determinate corect, atunci masuratorile nu pot fi admise drept probe.

5. Daca ai luat o amenda rutiera pe buna dreptate, cea mai simpla modalitate de a o achita este online, prin intermediul site-ului Amenda-online.ro. Spre deosebire de cealalta varianta, Ghiseul.ro, acest serviciu poate fi accesat fara certificat digital, care trebuie luat de la administratia financiara la care esti arondat. Este un serviciu gratuit, deci nu trebuie sa platesti nimic in plus fata de amenda rutiera. De asemenea, el este autorizat de Directia de Impozite si Taxe Locale sa incaseze aceste debite catre stat, plata prin Amenda-online.ro fiind echivanlenta cu plata la ghiseele institutiilor locale abilitate. Site-ul poate fi accesat la orice ora din zi sau din noapte, de oriunde de pe teritoriul Romaniei, asa ca te poti incadra foarte usor in termenul legal de 48 de ore in care poti achita doar jumatate din suma. 

  125 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by