Avand la indemana uneltele necesare si cunostintele specifice cultivarii plantelor, nu va mai fi nevoie decat de ceva timp si experienta sa te descurci cu toate lucrarile specifice gradinii de zarzavaturi: ingrasatul pamantulului, sapatul, saditul, plivitul, udatul, prasitul, culesul si curatatul de uscaturi. Totusi, un specialist ar fi mai potrivit pentru a te ajuta cu amenajarea unei sere sau a unui sistem de irigatii. Pentru acestea, e bine sa consulti un proiectant, un constructor sau un inginer, dupa caz, care sa preia fraiele acestor lucrari complexe.
Florile nu sunt nici ele prea pretentioase cand e vorba sa le pui in valoare si sa le combini pentru a obtine efecte coloristice impresionante. Ai grija ca acestea sa nu duca lipsa de apa si substante hranitoare, sa le tai si cureti la timp, sa le muti si scoti din pamant, urmand sa le recultivi toamna sau primavara, sa le construiesti pergole sau sa le dirijezi urcusul pe diferite suporturi.
Gradinile, proiecte unde se intalnesc pasiunea si experienta
Orice proiect e realizabil cu putina imaginatie cand e vorba de infrumusetarea gradinii: de la cauciucuri umplute cu pamant si vopsite, unelte refolosite si reinterpretate, cutii si recipiente confectionate din materiale reciclate, ghivece ingenioase sau clasice, ziduri verzi, mobilier de gradina realizat din paleti sau pur si simplu prin valorificarea unui mobilier vechi, toate sunt lucruri pe care le poti face fara prea mari investitii si fara a fi nevoie de interventia unui om specializat. Dar nici aici nu poti fi atoatestiutor. Daca ai spatiu suficient pentru o piscina sau un iaz, daca ai dori o amenajare minimalista sau, dimpotriva, in stilul gradinilor franceze sau daca pamantul e mlastinos si are nevoie de operatiuni de drenare, e cazul sa iei in calcul ajutorul unor oameni instruiti, a unor designeri si ingrjitori care sa te ajute cu punerea in aplicare a lucrarilor.
Totodata, aleile sunt o modalitate buna de a adauga deopotriva funcÈionalitate si personalitate unei gradini. Ele pot fi din piatra, ciment, pietris, caramida, lemn sau diferite combinaÈii intre acestea, in funcÈie de nevoi. De la proiectare, la alegerea materialelor si pana la montarea lor este recomandabil sa mergi pe mana specialistilor pentru ca munca in van nu place nimanui, iar rezultatele, pe langa mulÈumitoare trebuie sa fie in primul rand durabile.
Cu siguranÈa nu exista retete sau reguli pentru gradini cu suflet, dar exista principii de bun gust si oameni care pot transforma spatiile verzi in lacasuri in care totul sa se armonizez, sa transmita liniste si sa creeze un efect vizual placut. Tu ce alegi? Deschizi usa intotdeauna doar propriei creativitati sau iei in considerare si un posibil ajutor din partea unei persoane capabile sa te indrume in proiectele mai tehnice?