newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Romanii beneficiaza de 5000 euro subventie pentru cumpararea de tancuri pentru racirea laptelui


PDF Print
A | a
E-mail
de MihaelaMarilena | Joi, 14 noiembrie 2013, 15:17 webReleases | Agricultura

tanc-de-racire-lapte-frigomilk-g-4-650-16691_big[1] | Foto: webPR.ro
Guvernul a aprobat un proiect al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care asociatiile micilor agricultori de la nivel local vor primi fonduri pentru achizitionarea a cate unui tanc de racire a laptelui, astfel incat materia prima sa poata fi tinuta in conditii igienice pana la livrarea catre procesatori.

Potrivit unui document intrat in posesia Inoxcenter, beneficiarii sunt producatorii agricoli si crescatorii de animale care detin pana la 5 capete de vaci de lapte si care sunt organizati intr-o singura forma asociativa, constituita la nivelul comunei. Beneficiarii vor primi 5.000 de euro pentru fiecare tanc de racire lapte solicitat prin acest proiect de ajutor.

Obiectivele masurii de finantare, in valoare totala de circa 16 milioane de euro, sunt mentinerea productiei de lapte livrata la procesare si asigurarea calitatii laptelui in conformitate cu cerintele comunitare, precum si evitarea inchiderii exploatatiilor de vaci de lapte de dimensiuni mici. Conform documentelor oficiale, din cauza evolutiei pietei preluarea zilnica a laptelui-materie prima provenit de la ferme de dimensiuni reduse devine tot mai neatractiva pentru procesatori in lipsa existentei unei oferte cantitative concentrate.

Astfel, exista pericolul ca unitatile de procesare sa considere neviabila economic colectarea laptelui-materie prima de la nivelul comunelor, fapt care ar pune in pericol existenta viitoare a micilor ferme. De asemenea, crescatorii de vaci de lapte care detin efective reduse pot fi refuzati la incheierea de contracte de livrare din cauza lipsei facilitatilor de depozitare si racire a laptelui, motivele principale fiind lipsa concentrarii ofertei si a capitalului necesar achizitionarii unor astfel de instalatii, cauzate de reticienta sistemului bancar in acordarea de credite.

Respectarea cerintelor de igiena a mulsului la nivelul fermei nu este suficienta pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui, esentiala fiind pastrarea acestuia la o temperatura scazuta, corespunzatoare normelor, pana la predarea catre procesare, se arata in documentele Ministerului Agriculturii.
  413 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings