Surclasand institutele de sondare a opiniei publice, fara niciun cost (altul decat intelectual), printr-un rationament simplu, publicat la 30 noiembrie, in cuprinsul articolului intitulat “Idiocracy”, ziarul BURSA a conchis ca Traian Basescu si Mircea Geoana se vor gasi la egalitate dupa turul al doilea.
Reproducem rationamentul, fara sa uitam meritul lui Viorel Hrebenciuc in premisele de la care am pornit :
“Turul doi, juma-juma
Hrebenciuc a mai spus ca el evalueaza ca turul al doilea se va termina la scorul de 52% - 47% pentru Geoana (nu stiu de ce lipseste un punct procentual din prognoza lui Hrebenciuc - sa fi fost vreo sovaiala subconstienta?; oricum, el a mentionat si varianta optimista de 54% -46%, despre care inteleg ca nu mai este cazul sa discutam).
Prognozele lui Viorel Hrebenciuc nu trebuie privite doar drept un fel de a-si face vant cu coada - el este un strateg cu multa experienta si Ostap Bender-ul PSD, cel mai mare partid al nostru.
A spune ca-l vei invinge pe Basescu cu doar "52 la 47", cand ai intr-un buzunar PNL-ul cu 20,02%, UDMR-ul cu 3,83%, pe Gigi Becali si PRM cu un total de 7,47%, iar in celalalt buzunar, crezi ca detii 33% ai tai (suma mecanica duce spre 62,47%), asta dovedeste realism.
Dar primul tur i-a infirmat calculele, chiar daca Hrebenciuc s-a laudat ca isi face analizele pe modele atat de sofisticate, incat nimeni nu o mai poate in Romania.
Daca ii translatam rigid, peste turul al doilea, acest procentaj de, sa zicem 2% care ii lipseste fata de evaluarea primului tur si daca ii adaugam lui Basescu punctul de care l-a privat subconstient Hrebenciuc, atunci rezultatele finale ar fi de 50%-50%.
Fifty –fifty”.
Articolul se termina cu un indemn : “Hai sa votam! Hai, ca totul se aranjeaza, o sa vedeti.”
Exactitatea prognozelor ziarului BURSA nu s-a limitat la atat.
Cu mult inaintea noptii in care televiziunile nu stiau ce sa mai creada si il difuzau pe Geoana topaind de bucurie ca a castigat alegerile si pe Basescu anuntandu-si victoria sticlos, ziarul BURSA, deja, isi trimisese in tipografie editia care anunta rezultatul de egalitate, intr-un comentariu intitulat “Periculosul fifty-fifty cere o victorie neta”, aparut in dimineata zilei de 7 decembrie.
Daca veti consulta un ziarist din presa scrisa, atunci acela va va certifica faptul ca in Romania, este, tehnic, cvasi-imposibil sa faci un comentariu de asemenea amplitudine dupa orele 21.00, si sa fie in chioscurile de vanzare a presei a doua zi dimineata.
Dar, chiar si fara sa dispuneti de o astfel de expertiza calificata, puteti observa ca analiza porneste de la date care publicului i-au fost furnizate de Biroul Electoral Central abia in dimineata zilei de luni, cand BURSA era deja pe piata.
Analiza, conceptia si scrierea articolului i-ar lua celui mai antrenat ziarist cel putin trei ore (in realitate, noua ne-a luat opt ore).
Nu cred sa existe in lume o asemenea performanta, ca a ziarului BURSA, intr-o ocazie intr-atat de importanta precum alegerile prezidentiale.
Sa mai consemnam ca, in cuprinsul articolului publicat de ziarul BURSA in dimineata de luni (recititi-l, este absolut actual!), a fost prevazut ca rezultatele vor fi contestate (ceea ce deja s-a indeplinit) si a fost descris un scenariu apocaliptic indreptandu-ne spre anarhie : Traian Basescu suspendat de Parlament in perioada renumararii voturilor, inlocuit cu Mircea Geoana ca presedinte interimar, desemnarea lui Klaus Johannis drept premier, alcatuirea si validarea noului Cabinet intr-o singura zi.
Acest scenariu deja circula printre politicieni (Corneliu Vadim Tudor s-a exprimat public “Parlamentul trebuie sa il suspende pe Basescu!”, iar despre Viorel Hrebenciuc se spune ca i-ar fi promis lui Geoana“ ca-l va face presedinte, oricum, fie si doar interimar”).
In opinia noastra, scenariul nu se va indeplini daca politicienii vor tine seama de lobby-ul oamenilor de afaceri si de presiunea internationala.
Dar opinia poate ca ne este influentata de ceea ce dorim noi insine…evitarea unei crize secatuitoare.
Daca vor sa afle cine are mai multi prieteni, decat Geoana , vor afla.
Daca vor sa stie cine va disparea definitiv din viata politica, vor sti. Dar vor regreta.