newsletter rss
HotNews.ro

webPR: Dezbaterile ONGFest


PDF Print
A | a
E-mail
de Gabriela Piturlea | Luni, 11 mai 2015, 15:44 Actualitate

ONGFest/ Foto: Adrian Holerga | Foto: ONGFest
Sambata, 9 mai, de dimineata pana seara, ONGFest a gazduit 20 de dezbateri si seminarii, pe teme dintre cele mai diverse – drepturile persoanelor cu probleme de sanatate mintala, voluntariat, dezvoltare comunitara, finantarea din fonduri publice a serviciilor sociale furnizate de ONG-uri, eco-educatia sunt doar cateva din subiectele atinse in locatiile dedicate dialogului in profunzime.

La 11 jumate dimineata, in cortul C, un grup restrans de tineri isi aratau unii altora niste carti de joc ale caror ilustratii exprimau ce inseamna pentru ei voluntariatul: libertate, experiente noi, cunoastere, comunitate. Erau acolo ca sa se informeze cu privire la Serviciul European de Voluntariat, un proiect care le ofera tinerilor cu varste de 17-30 de ani acces la stagii de de 2-12 luni in UE.

Alaturi, in cortul A, Federatia VOLUM daduse startul unui seminar menit sa explice inca recent adoptata lege a voluntariatului si aplicarea ei corecta in organizatii. Anca Nastase, director executiv al federatiei, a explicat, printre altele, de ce a fost preferabila o lege fara norme metodologice, de ce e necesara definirea unor modele de buna practica in viitorul apropiat si cat de mult incepe sa conteze experienta dobandita prin voluntariat pentru angajatorii mari din Romania.

Cortul B era plin la 14:00, iar spiritele (si argumentele) erau incinse. Expert Forum a organizat o discutie despre votul la distanta, iar hibele sistemului de votare la alegerile din 2014, precum si doua optiuni de luat in calcul pentru urmatoarele alegeri – votul electronic si votul prin corespondenta – au fost intoarse pe toate partile. Conversatia s-a prelungit, langa cort, minute bune dupa expirarea timpului alocat.

Trei pusti – doi de 15 si unul de 16 – se asezasera dupa-amiaza la o discutie organizata de Asociatia Fluens. Nu au mai facut niciodata voluntariat, dar un coleg de la seminarul unde invata, voluntar la Salvati Copiii, i-a trimis la ONGFest ca sa-si gaseasca o misiune. „E win-win”, a spus unul dintre ei despre ideea de a se implica intr-o organizatie. La discutie, au venit cu propuneri de ce ar putea face ca voluntari: mentorat cu copiii din centre de plasament si poate lectii de muzica, concerte pentru batranii din grija asociatiei, discutii in scoli despre antidiscriminare.

Tot spre seara, cand unii oameni din parc incepeau deja sa-si faca semne si sa plece spre protestul impotriva defrisarilor abuzive, cortul B a gazduit o dezbatere a Greenitiative. Profesoare, ONG-isti si voluntari, cineva cu experienta in fundraising si comunicare, doi elevi de liceu si alti vizitatori ai targului au discutat despre extinderea si limitarile educatiei ecologice. „De informat am reusit sa informam,” a spus o participanta.
„Intrebarea e cati au inceput sa constientizeze, si cati sa actioneze.” Intrebarile grele au inceput sa curga: ce faci cand vrei sa reciclezi, dar nu ai unde duce deseurile? Stia toata lumea ca Romania importa deseuri pentru reciclare, desi nu-si recicleaza decat un procent derizoriu din deseurile proprii?

Dezbaterile s-au succedat in corturi, antrenante si producatoare de mici revelatii, pana la 19:00. Pe 10 mai, dialogul a continuat.
  393 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings